Omenapuu

bty

Mitä haluat syntymäpäivälahjaksi, lapset kysyivät minulta 50-vuotiaalta.

Omenapuun, vastasin. Ajattelin aikaa, jolloin olemme eläkkeellä ja istuskelemme kesämökin ulkopenkillä omenapuun alla.

Paikka ei ollut hyvä, omenapuu ei tykännyt, puustoa oli liikaa. Etsimme uuden  ja väljemmän ja istutimme sen muhevaan multaan kukkapenkkiin lähelle puuaidan rakennelmaa. Pihlajan kaadoimme, suuren kuusen säästimme.

Mikä nyt oli vikana. Järveltä puhaltava  tuuli vai mikä? Se ei kukkinut kuin yhden kerran ja yhden omenan saimme. Maurin veli poimi sen Hämeen mökiltä ja juoksutti meille Ouluun. Kiitos hänelle. Siitä on yli kymmenen vuotta aikaa.

Mitä teemme omenapuulle, jonka varsi on taipunut vinoon, paennut aitaa? Kysyimme omenapuun lahjoittajilta: Odotammeko me vielä, että tämä rakas puumme kantaisi toisen hedelmän piristykseksi pohjalaisillekin.

Vastaus: Odotamme.

Puu on kahdeksan hallituskauden ikäinen eikä ole kokenut yhtään noususuhdannetta.

Tytär: Kyllä se siitä. Pitää vain luottaa.

Toinen tytär: Sille puulle voisi ihan jutella. Tarkoitan että ihan oikeesti. Ja kertoa että se on hieno puu. Vois vaikka kysyä, miksi se ei ole tehnyt kukkia. Jos kuuntelee herkästi, kuulee vastauksen. Se voi olla rankkaa jos odotetaan että on jotakin muuta mitä on. Jos vaikka odotetaan kukkia ja itse haluaisi vain kasvattaa juuria ja antaa lehtien nauttia kesätuulesta.

Toinen tytär: Voi olla myös ettei pidä tuulesta.  Mutta minusta se on hyvä puu vaikka ei kukkisikaan.

Minä pari päivää myöhemmin: Puhuin omenapuulle ja sanoin että saat olla oma itsesi sellaisena kuin olet.  Sanoin vielä, että minä tykkään siitä.

Päivää myöhemmin yllätyin: Monta nuppua  tuulelta suojatulla sivustalla. Nyt meillä oli innostusta tehdä sille enemmän tilaa.

Viestejä: Puunkuiskaaja. Vau! Niin kyllä ne puut on niin herkkiä. Olipa kiva tuo tarina omenapuusta. Kiva kun juttelit sille. Minä oikein ilahduin.

Omenapuukin todennäköisesti ilahtui, kun Mauri poisti sammalkerroksen sen alta ja pani tilalle säkillisen puutarhamultaa.

Aamuisin kävin tarkastuskierroksella. Olivatko nuput tallessa vai oliko järveltä puhaltava kova tuuli karistanut ne.  Olivat tallessa ja lisäksi muutama uusi nuppu oli puhjennut. Emme odota uutta omenaa sinulta, kuiskasin. Hyvästelin omenapuun ja palasimme hyvillä mielin takaisin pohjoiseen.

Omenapuun tositarina merkitty muistiin kesältä 2019.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s